Hoe moet ik mijn cv-ketel ontluchten?

Een koude radiator kan het gevolg zijn van lucht in de waterleidingen. Lucht zorgt er namelijk voor dat het water onvoldoende warmte kan afgeven. Het kan bovendien tot beschadiging van uw cv-ketel leiden. Daarom is het in een dergelijke situatie van belang uw cv-ketel te ontluchten. Dit is gelukkig vrij eenvoudig zelf te doen. We leggen hier stapsgewijs uit hoe u te werk dient te gaan.

De voorbereiding

Voordat u echt aan de slag kunt, is het van belang de cv-ketel uit te schakelen en pakweg een kwartier te wachten. Op deze manier laat u de cv-ketel afkoelen. Hierna zet u alle radiatoren in uw woning op de hoogste stand.

Van beneden naar boven

Voor het ontluchten van de leidingen dient u alle radiatoren in het huis een stukje open te draaien. Begin bij de verwarmingen op de begane grond en werk zo naar boven toe. Alles wat u nodig heeft is een zogeheten ontluchtingssleutel en een vaatdoekje.

Nu is het tijd om het ventiel van de eerste radiator open te draaien. Plaats de kop van de ontluchtingssleutel op de vierkantvormige aansluiting van de radiator en draai tegen de klok in. Wacht tot er water begint te druppelen en vang dit op met het vaatdoekje. Wanneer er water uit de leiding komt is deze ontlucht en kunt u hem weer dichtdraaien.

Herhaal deze stappen tot aan de laatste radiator boven in het huis. Controleer hierna even of de druk van de cv-ketel nog op peil is (tussen de 1,5 en 2 bar) en vul indien nodig water bij. Tot slot kunt u de cv-ketel weer inschakelen en zult u merken dat de radiatoren weer optimaal werken!

Meer weten?

Wilt u meer weten over cv-ketels of heeft u een vraag? Bekijk dan de overige veelgestelde vragen op onze website of neem contact met ons op door te bellen naar 085 - 760 43 00.